1

V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, prilijemo malo toplega mleka in dodamo žlico sladkorja. Z vilicami zmešamo in razdrobimo kvas, nato pa pustimo počivati 10 minut, da kvas vzhaja. Moko okoli jamice posolimo. Medtem v dve skledi ločimo rumenjake in beljake. Za pripravo krofov bomo uporabili rumenjake, zato v  skledo z rumenjaki dodamo preostanek sladkorja, vanilijin sladkor in limonin sok ter zmešamo z električnim mešalnikom v gladko, gostejšo maso. V maso vmešamo še rum.

2

V jamico s kvasom dodamo stopljeno maslo in vlijemo še malo toplega mleka ter počasi pričnemo mešati z električnim mešalnikom (s spiralnimi metlicami). V skledo vlijemo še rumenjakovo zmes in postopoma z metlicami zajemamo moko z robov sklede. Takoj, ko se testo zgosti, prilijemo še malo toplega mleka. Gnetemo toliko časa, dokler ne dobimo mehko in voljno testo, ki se ne oprijemlje metlic in sklede. Iz testa naredimo hlebček, ki ga posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo in pustimo vzhajati v skledi 60 minut.

3

Pomokamo delovno površino in nanjo stresemo vzhajano testo. Naslednjih 5 minut ga gnetemo in dodajamo moko, da se testo ne lepi, nato pa ga razvaljamo na 2 cm debelo (debelejše ko bo testo, bolj bodo hlebčki vzhajali). Z modelčkom iz testa izrežemo kroge, ki jih zlagamo na pomokan prt. Krofi morajo biti med seboj v takem razmaku, da se med vzhajanjem ne dotikajo, saj jih bomo sicer poškodovali med prenosom v olje. Hlebčke testa vzhajamo 15 do 20 minut. Vmes jih obrnemo, da vzhajajo še na drugi strani.

4

Pred koncem vzhajanja pristavimo na kuhalnik večjo posodo z oljem. Olje naj bo vroče, vendar med cvrtjem zmanjšamo ogenj. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo v olje. Pokrijemo s pokrovom. Cvremo dokler ne porjavijo (približno 4 minute), nato jih obrnemo na drugo stran in znova počakamo, da porjavijo (cvremo še 4 minute). Ko krofe cvremo na drugi strani pustimo posodo odkrito.

5

Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Ohlajene krofe po želji polnimo z marmelado, drugače jih samo posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet

Olje za cvrenje je dovolj ogreto, ko se okoli ročaja kuhalnice pričnejo nabirati mehurčki.

Krofe cvremo v veliki količini olja. Olja mora biti toliko, da krofi v njem plavajo.

Namesto mleka lahko dodamo v testo toplo vodo ali toplo sladko smetano.

Če želimo, da je testo bolj luknjičasto, ga moramo večkrat vzhajati in pregnesti, saj s tem iz testa iztisnemo ogljikov dioksid.

Beljake, ki ostanejo pri pripravi krofov lahko tudi zamrznemo in uporabimo ob naslednji priložnosti.

Krof, ki je dobro vzhajal, se potopi v olje do polovice.

Sestavine

Fina bela gladka moka (lahko tudi pol gladke in pol ostre)1 kg
Svež kvas1 kocka
Sol1 žlička
Toplo mleko5 dl
Stopljeno ohlajeno maslo6 žlic
Rumenjak6
Vanilijev sladkor1 vrečka
Sladkor8 žlic
Limonin sok1 žlica
Rum2 žlici
Olje za cvrtje
Marmelada
Sladkor v prahu4 žlice

OHRANIMO
PRIJATELJSKO VEZ